Çocuklarda Mayasıl, Mayasıl yani basur makat bölgesinde bulunan damarların şişmesine bağlı olarak mayasıl memeleri olarak adlandırılan oluşumun makat dışına doğru sarkma yapmasıdır. Genelde bu rahatsızlık yaşa bağlı olarak artış göstermekte iken yetişkin bireylerde daha çok görülür. Ancak çocuklarda mayasıl görülmesi oldukça azda olsa mümkündür.
Çocuklarda Mayasıl Sebepleri
Çocuklarda mayasıl oluşmasının nedenleri yetişkin bireylerdeki nedenler ile hemen, hemen aynıdır. Çocuğun çeşitli birçok nedenlere bağlı olarak kabız olması durumu mayasıl oluşumuna yol açmaktadır. Yeterli miktarda sıvı tüketilmemesi özellikle de suyun oldukça az içilmesi, lifli gıdalar yenmemesi, meyve ve sebze yenilmemesi, beyaz ekmek ve çikolata gibi yiyecekler ile peynirin oldukça fazla yenilmesi, muz, ananası ve kivi gibi meyvelerin daha çok tüketilmesi gibi sebeplerden dolayı kabızlık sorunun yaşanır. Bunun sonuncunda da dışkı kalın, sert, kuru ve susuz olacağından çocuk tuvaletini yapar iken doğal olarak ıkınma ihtiyacı duyacaktır. Bu durumda anüs kaslarını zorlayacağından dolayı çocuklarda mayasıl oluşumuna sebep olacaktır. Ayrıca çocuğunuzda birde inflamatur bağırsak hastalığı, irritabl bağırsak sendromu ve portal hipertansiyon gibi birtakım problemler var ise yine çocuklarda mayasıl oluşumunu tetiklemektedir. Bütün bunlara ilave olarak içerinde bulunduğu yaşa göre, obez denilecek kadar oldukça fazla kiloya sahip ise bu da mayasıl oluşmasında başka bir sebeptir.
Çocuklarda Mayasıl Belirtileri
Çocuklarda mayasıl yani basur belirtileri içinde en sık görülenlerden bir tanesi de makat kısmından sızan kanamadır. Anal kanalda bulunan kan damarlarının yırtılması sonucunda parlak kırmızı renkli kan gelmektedir. Bu durum dışkı veya tuvalet sırasında tuvalet kağıdında kanın fark edilmesi yolu ile olur. Oldukça sık görülen bir diğer belirti ise anüs çevresindeki kaşıntı hissidir. Bu kaşıntı hissi çocuklarda mayasıl tedavisinin maalesef uzun sürmesine neden olur. Mayasıl dokusu anüs ile yakın çevresindeki dokuyu nemlendiren bir mukus salgılar. Bu durumda kaşıntıya sebep olur. Kontrolsüz bir biçimde yapılan kaşınmalar da bu bölgedeki hassas yapının zarar görmesine yol açar. Çocuklarda mayasıl belirtilerinden ağrı hissi ile rahatsızlık hissi de çocuğu oldukça zorlayan ve sıkıntılı bir süreç geçirmesine sebep olan bir diğer belirtilerdendir. Ayrıca anal kanalda el ile dokunulduğunda hissedilen bir çıkıntı yada kitle de söz konusudur. Bu diş mayasıl acilen tedavi dilerek git, gide daha da kötüye gitmesi engellenmelidir.
Çocuklarda Mayasıl Tedavisi
Çocuklarda mayasıl genelde evde uygulayabileceğiniz yöntemler ile verilen ilaçlarla da iyileşir. Fakat iki hafta içinde iyileşmeyen bir mayasıl söz konusu ise derhal bir uzmana başvurulmalıdır. Evde yapabileceğiniz yöntemler içinde günde 2-3 defa ılık su ile makat bölgesini yıkamak, günde en bir kez çocuğun dayanabileceği sıcaklıkta bir banyo yaptırmak oldukça iyi gelir. Banyo esnasında sabunu tercih etmemek lazımdır. Çünkü mayasıl bölgesini tahriş etme olasılığı oldukça yüksektir. Banyodan sonra ıslanan mayasıl bölgesi kurutma makinesi ile kurulmalıdır.
Çocuklarda Mayasıl Ve Tuvalet Alışkanlığı
Tuvalet ihtiyacı giderildikten sonra anal bölgenin temizliği yumuşak ve ıslak bir tuvalet kağıdı ile yapılmalıdır. Çocuk için iyisinden alınan ıslak mendil kullanılarak da yapılır. Anüs bölgesine soğuk kompres uygulayarak ve asetaminofen, parasetamol içeren uygun dozlarda verilen ağrı kesiciler kullanılarak da ağrı azaltılır. Uzman tarafından önerilen bir mayasıl yani basur kremi ilgili bölgeye sürülür.
Çocuklarda Mayasıl Oluşumunu Önlemek İçin Neler Yapılabilir?
Çocuklarda mayasıl oluşmasını önlemek için alınması gereken bazı önlemler bulunmaktadır. Kabızlıktan kaynaklanan makatta çatlak oluşmuş ise ve çocuk eğer çok küçük ise altını değiştirir iken bephantene ile anestol pomad krem sürülebilir. Tam tahıllı ekmekler, lif içeren bir diyet, sebze ve meyveler ve taze veya kuru fark etmeksizin patates, kayısı ve muz fazla yiyor ise biraz azaltmak, çocuğa su içme alışkanlığı kazandırmak. Bu tür yöntemler çocuklarda mayasıl oluşmasının önüne geçer.