{ "title": "Mayasıl Otu", "image": "https://www.mayasil.gen.tr/images/mayasil-otu.jpg", "date": "19.01.2024 15:53:09", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Mayasıl Otu, Ballı babagillerden olan bitkidir. Bir diğer adlarıyla egzama otu, yüksük otu ve arı kovanı olarak da bilinir. Ülkemizde hemen hemen her yerde yetiştirilebilse de genelde kıraç bölgelerde yetişmeyi daha çok sever. Bu bitkinin yaklaşık olarak 50'ye yakın türü bulunur. Bunlar genelde tek yıllık ve çok yıllık olarak yetişir. Ana vatanı Avrupa, Asya ve Afrika olmasına rağmen iki türü güneydoğu Avustralya'da da bulunur. Dik olarak büyüme göster ve yaklaşık olarak 10 ya da 20 cm boya sahiptir. Üzeri beyaz tüylerle kaplıdır. Mayasıl otu çiçekli bir bitkidir ve çiçekleri de yine aynı şekilde beyaz renktedir. Genellikle mayıs ve haziran aylarında çiçek açar. Güneş ışınları çiçek renklerine etki ederek çiçeklerin renginin bronza dönmesine neden olur. Yaprak kenarları yaprağın altına doğru kıvrıktır. Yapraklar karşılıklı olarak dizilmiş şekilde ve 5 ile10 cm boyundadır. Mayasıl otunun içeriğinde %2 ile %4 arasındaki bir oranında şeker, C ve K vitaminleri, glikozid ve uçan yağlar bulunur. Mayasıl otu ilkbaharda ya da sonbaharda kökleri sökülerek toplanır. Toplanan bitkiler iyice yıkanarak tek tek temizlenir. Daha sonra keskin bir bıçak yardımıyla boylamasına kesilerek iplerde kurutulur. Kurutma işlemi için mutlaka hava alan alanlar tercih edilmelidir.

Mayasıl Otunun Faydaları Nelerdir?

Mayasıl otu oldukça şifalı bir bitkidir. Bu nedenle vücut sağlığına birçok faydası vardır. Genelde mayasıl otu çiçekleriyle birlikte çay şeklinde kaynamış suda demlenerek ya da haricen kullanılır. Bir diğer adı egzama otu olmasından da anlaşılacağı gibi vücudun herhangi bir bölgesinde oluşan egzamaya karşı oldukça faydalıdır. Vücuda kuvvet verir ve bedenin güç kazanmasını sağlar. Mideye iyi gelir. Mide rahatsızlıklarını giderirken mide spazmı oluşumunu engeller. Gaz söktürücü özelliği vardır. Düzenli kullanım sonucu kandaki şeker oranını düşürücü etkisi nedeniyle uzmanlar tarafından şeker hastalarına tavsiye edilir. Yüksek tansiyonu düşürür. Göğsü yumuşatma ve üst solunum yollarını temizleme etkisi sayesinde balgam söktürücü olarak kullanılabilir. Anti bakteriyel ve iltihap giderici etkilere sahiptir. Bunun için mayasıl otu 1 bardak suda kaynatılır ve süzülür. Daha sonra bir pamuk yardımıyla yara, kesik ve iltihaplı yaralara uygulanır. Ayrıca kesik yaralar için kan durdurucu özelliklere de sahiptir. Damarları ve dokuları büzme etkisiyle vücudun içinde veya dışında oluşan kanamaları kolaylıkla durdurur. Ateşi düşürücü ve ağrı kesici özelliği vardır. Ağız içinde oluşan yaralar için de birebirdir. Bunun için mayasıl otu kaynatıldıktan sonra süzülür ve ağızda gargara yapılır. Sinirleri uyarır. İshal ve basur tedavisinde sıkça kullanılır. Özellikle basur tedavisinde oldukça başarılıdır. Basur tedavisi için bir yemek kaşığı mayasıl otu bir kabın içinde bir su bardağı bal ile iyice karıştırılır. Tercihe göre bal yerine pekmez de tercih edilebilir. Bu karışımdan sabahları aç karnına ve akşamları yemekten önce olmak üzere günde iki kez bir tatlı kaşığı kadar tüketilir. Düzenli olarak yaklaşık 10 gün boyunca kullanımına devam edilir. İshal için ise mayasıl otu kaynatılıp süzüldükten sonra bir tatlı kaşığı bal ilave edilerek sabah akşam bir fincan tüketilir.
" } ] }